“Zwo Vesper Prædig” uit Neurenberg

Bij een inboedelontruiming in het midden des lands vond TotaalOntruimingen een oud boekwerkje dat verscheidene vragen opriep, zoals: “Wat is het?”, “Waar komt het vandaan?”, “Wat kunnen we ermee?”. Bij mij was TotaalOntruimingen-eigenaar Kevin Baard met deze vragen aan het juiste adres.

Het boekwerkje heeft geen band, maar het titelblad was gelukkig niet verloren gegaan. Uit de tekst op dit titelblad kon ik opmaken dat het gaat om twee samengevoegde vesperalen of vesperboeken uit 1622, geschreven door Johann Will (1575-1641), destijds kapelaan van de Sint Sebalduskerk te Neurenberg.

Titelblad vesperalen Johann Will (1622)

Titelblad vesperalen Johann Will (1622) (foto: Kevin Baard, TotaalOntruimingen)

Bij nadere bestudering van het boekwerkje bleken de beide vesperalen compleet te zijn en de data die ik op het titelblad aantrof, trof ik ook aan het begin van elk vesperaal aan. Waar het monogram HWK of HXK voor staat, weet ik niet, suggesties zijn welkom. Verder trof ik in Romeinse cijfers het getal 78 aan, hoogstwaarschijnlijk een signatuur.

Een leuke vondst, en via een veiling in Neurenberg zal het hopelijk daarnaar terugkeren, misschien zelfs wel bij de Sint Sebalduskerk.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.